Dobrodošli u vašarski, tamburaški i festivalski grad koji na najlepši (mogući) način, kroz uživanje u tradicionalnim mesnim prerađevinama i fruškogorskom vinu, miri onaj donji iliti svinjski i ovaj gornji iliti vinski Srem, a nalazi se na 45. uporedniku, odnosno na pola puta između Ekvatora i Severnog pola, na stotinak (i više) metara nadmorske visine.
Separator

Najnovija dešavanja

OTKAZAN NOĆNI BAZAR

Zbog novonastale situacije usled epidemije virusa COVID-19 noćni bazar u Rumi koji je trebao da bude održan 3. i 4. jula 2020. se ODLAŽE na neodređeno vreme. Hvala na razumevanju!  

01.July 2020
#Ruma

#Ruma

Na inicijativu Turističke organizacije opštine Ruma, a uz podršku lokalne samouprave pokrenut je projekat “Ruma u ❤- Rumljani Rumi”. Javno privatnim partnerstvom realizovane su prve donacije – postavka slova sa imenom opštine, tzv #hashtag. TOO Ruma upućuje zahvalnost našim dragim…

19.June 2020
Noćni bazar Ruma, 3. i 4. jul

Noćni bazar Ruma, 3. i 4. jul

Dragi naši, Želimo da Vam najavimo NOĆNI BAZAR koji će se po prvi put održati u našem gradu 03. i 04.07.2020. godine.Turistička organizacija opštine Ruma u saradnji sa Trgom preduzetništva, a pod pokroviteljstvom Opštine Ruma organizovaće na Gradskom trgu dvodnevni…

26.June 2020
Ruma
Ruma istorijat
Separator
Ruma istorijat

Istorijat rume

Pored znakova koji svedoče o organizovanom životu ljudskih zajednica na ovim prostorima od vremena praistorije, prvi pisani podaci o selu Ruma nalaze se u Turskom defteru iz 1566. godine, u kojem se navodi da 54 srpskih domaćinstava koji se bave zemljoradnjom i stočarstvom živi u naselju. Inicijator izgradnje novog naselja gradskog tipa ušorenih ulica bio je grof Marko Pejačević, koji je, nakon osnivanja Vojne granice, cvoje dotadašnje mitrovačko vlastelinstvo zamenio rumskim odlučivši 1745. godine u ataru sela Rume izgradi novo naselje i u njemu sedište novog vlaselinstva.

O Rumi...

Počev od leve obale reke Save prema severu Srema se pruža kroz stoletne šume, preko ritova i bara, od kojih je najstarija i najpoznatija ona Obedska, do ove najmlađe po imenu Trskovača, a zatim plodnom ravnicom, kroz ruzmarinski deo ka severu, onako sremački natenane , izrasta do najviših vrhova Fruške gore, koju ovde i pored skromne prosečne visine od oko 450 metara planinom zovu. Najveći rezervat lipe u Evropi, Nacionalni park u kojem možete pronaći preko 500 vrsta paprati, brojne šumske izvore, raznovrsnu divljač i poludrago kamenje, u čijem podnožju se nalaze brojna veštačka jezera bogata ribom, poznat je u svetu i po svojih 16 manastira nastalih u XV i XVI veku.

  Manifestacije  

Више од 15 различитих манифестација оживљава Руму - од Божићне улице, преко Базара креативности и етнолошких и фолклорних манифестација, све до "Сремског колача". Добрoг укуса и веселе атмосфере у Руми не недостају, као ни добрe забавe и незаобилазних гастрономских посластица.
Separator

© 2024 Tourist Organization of Ruma All Rights Reserved, Web Dizajn S7 Design