get_header(); ?>
archive.php

Posavsko lovište Karakuša

U južnom delu Rume smestio se šumski kompleks i lovište “Karakuša”. Osnovаno je 1977. godine i imа veomа povoljаn geogrаfski položаj. Nаlаzi se pored mаgistrаlnog putа Novi Sаd-Rumа-Šаbаc i u blizini velikih centаrа domаće turističke ponude, а položаj gаzdinstvа je veomа pogodan i zа dolаzаk gostiju iz inostranstva, jer je od аutoputа Beogrаd-Zаgreb udаljeno 21 kilometаr, а od аerodromа Nikolа Teslа 65 kilometаrа. U lovištu se nаlаzi i lovаčki dom, koji pružа smeštаj lovcimа ako dolаze ovde u višednevni lov. Nаjveći hidrogrаfski objekаt je rekа Sаvа kojа ogrаničаvа lovište sа zаpаdne i južne strаne. Površinske vode čine i mnogobrojne mrtvаje, bаre i kаnаli, koji zаjedno sа Sаvom služe kаo pojilištа zа divlje svinje i jelene. Po broju životinjskih vrstа Kаrаkušа predstаvljа jedno od nаjbogаtijih stаništа u Vojvodini. Dominаntne biljne zаjednice nа području lovištа su šume hrаstа lužnjаkа u depresijаmа, šume lužnjаkа i grаbа sа jаsenom, šume bele topole, а prirodne livаde prekrivene su rаznovrsnim trаvаmа. Nаvedene biljne vrste su veomа pogodne zа život divljаči i bile su, pored ostаlih geogrаfskih elemenаtа, vаžаn uslov zа formirаnje lovištа. Područje lovištа pružа mogućnost stаlnog opstаnkа velikog brojа životinjskih vrstа, što ga čini privlаčnim i veomа аtrаktivnim ne sаmo zа lovce, već i zа ornitologe i ljubitelje prirode.Površinske vode čine i mno­go­b­ro­jne mrtvaje, bare i kanali, koji zajedno sa Savom služe kao pojil­išta za divlje svinje i jelene.

Po broju život­in­jskih vrsta Karakuša predstavlja jedno od najbogatijih staništa u Vojvo­dini. Dominantne biljne zajednice na području lovišta su šume hrasta lužnjaka u depresijama, šume lužnjaka i graba sa jasenom, šume bele topole, a prirodne livade prekrivene su raznovrsnim travama. Navedene biljne vrste su veoma pogodne za život divljači i bile su, pored ostalih geografskih elemenata, važan uslov za formiranje lovišta. Područje lovišta pruža mogućnost stalnog opstanka velikog broja život­in­jskih vrsta, što ovo lovište čini privlačnim i veoma atraktivnim né samo za lovce, već i za orin­tologe i lju­bitelje prirode.

Osnovne vrste divljači u lovištu su jelen i srna. Jeleni često izlaze na livade prekrivene raznovrsnim travama. Temperature vazduha koji direk­tno utiče na život divljači je povoljna. S aspekta lovnog gazdovanja pogo­duje činjenica da najmanje padavina ima zimi. Područje na kojem se nalazi lovište veoma je bogato podzem­nim i površin­skim vodama. Najveći hidrografski objekat je reka Sava, koja ograničava lovište sa zapadne i južne strane.

Glavne vrste krupne divljači su divlja svinja, jelen i srndać, koji se love sa čeke ili u grupnom lovu. Veliki broj životinjskih vrsta i različitih biljaka pored lovaca privlači i ornitologe i ljubitelje prirode. Za višednevni boravak lovaca namenjen je Lovački dom „Karakuša“ sa optimalnih 38, odnosno maksimalnih 45 ležaja.

Izletište Borkovac

Izletište Borkovac se nalazi na samo 2 kilometra od centra Rume prema Fruškoj gori. Prava oaza zelenila. Idealno mesto za izletnike, ali i sportiste i rekreativce zbog uređene trim staze i šetališta koji se protežu kroz drvored.

60-tih godina prošlog veka ovde se nalazio i otvoreni bazen koji odavno nije u funkciji, a sada ga je zamenio novi otvoreni olimpijski bazen sa pratećim sadržajima koji je spreman da primi zainteresovane Rumljane, ali i goste iz okolnih mesta. Novi bazen ispunjava sve uslove za plivačka takmičenja i vaterpolo utakmice najvišeg ranga. Objekat je otvorenog tipa, pa samim tim radi u letnjoj sezonu počevši od sredine juna do sredine septembra. Kompleks, pored velikog olimpijskog bazena i malog dečijeg bazena, raspolaže i dodatnim sadržajem kao što su igraonica sa stolovima za stoni tenis, pikado aparatima, stolovima za stoni fudbal i Sony Play Station konzolama. Takodje, na usluzi kupačima su i dva ugostiteljska objekta – kafići gde uz prijatnu muziku posetioci mogu da se osveže i opuste, kao i da pojedu nešto od brze hrane.
Pored dnevnog programa, uprava je obezbedila dodatni zabavni sadržaj u noćnim terminima u vidu noćnog kupanja i noćnih zabavnih programa, kao što su žurke, svirke, igre na vodi i slično.
Za one koji žele da se bave sportom, kao i za najmladje bazen je obezbedio školu plivanja i od sezone 2017 vaterpolo treninge, kao i časove ronjenja.

 

Spomenik Revolucije

Spomenik Revolucije stacioniran je u strogom centru grada i od 1975. godine kada je otkriven u nekoliko navrata je menjao izgled. Od prvobitnog izgleda ostalo je samo 7 truba na betonskim postamentima, kao simbol formiranja 7 vojvođanskih narodnooslobodilačkih brigada u Bosni i Sremu, ali i kao simbol poziva na juriš u borbu za slobodu.

Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju

Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nalazi se u Glavnoj ulici u Rumi ispred istoimene osnovne škole i to je prvo spomen obeležje u slavu legendarnog pesnika izgrađeno posle njegove smrti. Postavljen je na inicijativu Milene Miladinović i Srpske ženske dobrotvorne zadruge u Rumi u znak sećanja na velikog poetu, a otkrio ga je 1911. godine Branislav Nušić. U drugom Svetskom ratu je srušen i uklonjen, da bi 1951.godine po uzoru na prvobitni bio izrađen novi spomenik.

Spomenik Žarku Miladinoviću

Spomenik Žarku Miladinoviću nalazi se ispred Glavne rumske pošte i podignut je u čast Rumljanina koji je svojevremeno bio Ministar pošte i telegrafa u vladi Nikole Pašića. Reč je o prvaku rumskih radikala u čijoj kući u Glavnoj gradskoj ulici je 24. novembra 1918. godine održan narodni zbor na kojem je odlučeno da se Srem pripoji Srbiji.

Most razmene

Most razmene je spomen obeležje koje se nalazi na putu Ruma – Stejanovci. Locirano je sa obe strane puta u znak sećanja na 2. septembar 1943. godine kada je na ovom mestu izvršena razmena zarobljenih Nemaca za rodoljube i simpatizere pokreta koji su bili zatočeni u rumskom logoru.

Kulturni centar

Kulturni centar je reprezentativni objekat, ukras strogog centra grada, stožer kulturnih i zabavnih dešavanja, ali i skupova druge vrste u gradu i opštini. Raspolaže velikom pozorišnom dvoranom sa 704 sedišta, malom bioskopskom dvoranom sa 260 mesta, velikim holom takođe pogodnim za različita dešavanja koja okupljaju stotinak posetilaca, salom za sastanke sličnog kapaciteta, i prostorimjama za rad amaterskih ansambala. Od nedavno ova ustanova nosi ime po Brani Crnčeviću, poznatom srpskom književniku, satiričaru i novinaru.

Gradska biblioteka Atanasije Stojković

Gradska biblioteka Atanasije Stojković osnovana je 1949. godine i smeštena je u samom centru grada, a raspolaže sa preko 80.000 knjiga. Biblioteka ima i dve savremene čitaonice za decu i odrasle i Internet čitaonicu, a nosi ime znamenitog Rumljanina Atanasija Stojkovića, nekadašnjeg rektora Harkovskog univerziteta, autora prve Fizike na srpskom jeziku i pisca prvog romana u novijoj srpskoj književnosti pod naslovom “Aristid i Natalija”.

Sportski centar Ruma

Ustanova Sportski centar je atraktivan sportsko poslovni objekat, moderno je opremljen i vrlo funkcionalan. Ovakva struktura Sportskog centra, koju čine velika dvorana, šestostazna automatska kuglana, fitnes centar, džudo sala, mala sala, plava sala, crvena sala, kafana i ostali poslovni prostori u Sportskom centru obezbeđuje uslove za realizaciju različitih programa iz oblasti takmičarskog sporta, školskog sporta i sportske rekreacije.

Po nivou tehničko-tehnološke opremljenosti, stanju i kvalitetu opreme i objekta, SC Ruma je u stanju da svojim korisnicima pruži široku lepezu usluga.

Kako se nalazi u neposrednoj blizini hotela Park, dobija se dobra osnova za sportsko – rekreativni turizam i zbog toga su upravo ovi kapaciteti izbor sportista koji se pripremaju za različita nacionalna i internacionalna takmičenja.

Basijana

Nа lokаlitetu Grаd kod Donjih Petrovаcа u Sremu nаlаze se ostаci rimskog grаdа Bassianae. Nаselje je osnovаno u I veku kаo аutonomni civitаs, а trаjаlo je sve do VI vekа. Grаd je u stаtus municipijumа promovisаn 124. godine, dok iz 214. potiče njegov nаjrаniji pomen kаo kolonije. Mаnjа аrheološkа istrаživаnjа obаvljenа su 1882. i 1935. godine. Tаdа je otkrivenа konstrukcijа bedemа sа kulаmа kаo i tri zgrаde grаđene od kаmenа i opeke, sа sistemom grejаnjа, podnim mozаicimа, freskаmа nа zidovimа i kаnаlizаcionom mrežom. Sа ovog lokаlitetа potiču mnogobrojni površinski nаlаzi: kerаmičke i stаklene posude, nаkit, novаc, kаmeni votivni spomenici i skulpture. Nа lokаlitetu Solnok, u аtаru selа Dobrinаcа otkriveni su delovi temeljа bedemа vojnog logorа sа kulаmа, ostаci grаđevinа i grobovi.

© 2021 Tourist Organization of Ruma All Rights Reserved, Web Dizajn S7 Design